Skip to main content

Structura articolelor de cercetare

Published onJun 30, 2020
Structura articolelor de cercetare

Structura articolelor de cercetare

recomandări


Titlu (scurt, clar, sugestiv, indicând noutatea adusă de articol)

Autori, afiliere, contact, email

Abstract/Rezumat. Rezumatul va fi scurt, concis şi are 10...15 rânduri. Rezumatul este informativ, prezintă scopul, principalele concluzii şi importanţa lucrării. Se folosesc propoziţii scurte, directe şi complete. Recomandat să conţină unu, două paragrafe. Se începe cu o frază de încadrare în domeniul de cercetare. Se termină cu o frază din care să rezulte ce scop/obiectiv are articolul.

Cuvinte cheie: 3 … 6 cuvinte

1. Introducere

Este un review de literatura de specialitate asupra problematicii specifice lucrării, cu peste 10 referinte la zi. În introducere se pot descrie concepte utilizate, repere şi evoluţii istorice, clasificări.

2. Repere teoretice

Descrierea reperelor teoretice nu este obligatorie, acest punct poate lipsi din articol. Dacă se optează pentru această parte, recomandările sunt:

- evidenţierea aparatului matematic prin ecuaţii explicate şi eventual de graficele aferente;

- nu sunt necesare demonstraţiile matematice;

- cu peste 10 referinţe la zi.

3. Metodologia și instrumentele de analiză

Este un capitol obligatoriu în care se expune atât metodologia utilizată cât și instrumentele de lucru (software și hardware). Se recomandă o descriere focusată pe funcțiile utilizate în capitolul de analiză propriu –zisă (analize numerice, simulare, experiment).

4. Studiul de caz.

În acest capitol se recomandă specificarea: condițiilor de analiză/simulare/experiment, rezultatele și interpretarea lor.

Rezultate si discuţii: graficele, diagrame şi tabele vor fi interpretate (nu descrise). Nu se începe fraza/propoziţia cu prescurtări sau formule, de exemplu nu se accepta: “Fig. 1 presents…” ci “In Fig. 1 there is presented” sau the correlation is presented in Fig. 1”. Nu se acceptă tabele sau figuri fără legendă. Acestea trebuie sa fie scurte si clare. Adverbele se pun inainte verbelor: NU: “can be also described”, DA: “can also be described”

5. Concluzii

Concluziile nu conţin date noi faţă de cele de la rezultate şi discuţii şi nu vor contine figure sau tabele, paragrafele concluziilor pot conţine şi referinţe doar în cazul unor scurte comparaţii ale rezultatelor cercetărilor.

De recomandat neutilizarea referinţelor la concluzii.

Mulţumiri

Este recomandată menţionarea instituţiilor şi proiectelor (dacă este cazul) care au contribuit la realizarea articolului.

Referinţe / Bibliografie

Va conţine cel puţin 10 titluri cu 75% a altor autori. In articole evitaţi referinţe tip pagini de web, cărţi şi manuale. Concentraţi-vă pe articolele ştiinţifice din ultimii 5 ani (ale altora şi ale grupului vostru de lucru).

Anexe.

Articolul poate conţine câteva anexe relevante cu abordările şi rezultatele experimentale (grafice, scheme, desene, coduri sursă software).

Observaţii

a.Lucrarea va avea următoarea structură: enunţarea problemei, domeniul de aplicare, stagiul cercetărilor, metodele utilizate, rezultate obţinute, perspectivele de cercetare, concluzii şi bibliografie (încadrată în următoarele capitole: introducere, repere teoretice, partea experimentală, rezultate şi discuţii, concluzii, mulţumiri, referinţe / bibliografie, anexe.

b.Lucrarea trebuie să dea răspuns la următoarele chestiuni: descrierea problemei, ce au făcut alţii (stadiul actual), care este punctul de vedere al autorului(lor), ce este nou, care este contribuţia originală a autorului(lor).

c.Lucrarea se va redacta în condiţiile specificate în template şi în termenele stabilite de editor.

d.elementele definitorii ale unei lucrări științifice: originalitate, rigoare cercetării, relevanța cercetării în practică, caracterul internațional al cercetării, claritatea argumentării.


Referinte

1.http://www.posdru.ugal.ro/topacademic/documente/GHID_SCRIERE_ARTICOL.pdf

2.http://www.rrml.ro/articole/2007/2007_1_7.pdf

3.https://animv.ro/wp-content/uploads/2016/10/Ghid-pentru-scrierea-academic%C4%83.pdf

4.http://www.ecs-univ.ro/userfiles/file/wp5/1.2.pdf

5.http://www.ubm.ro/sites/al/images/docs/ManualAutoriat.pdf

6.http://cercetarestiintifica.blogspot.com/2013/03/cum-sa-intocmesti-un-articol-pentru-o.html

7.http://www.akademos.asm.md/files/Etapele%20realizarii%20unei%20publicatii%20stiintifice.pdf

Comments
0
comment
No comments here
Why not start the discussion?